Island – landet af is og ild – og Covid-19 tests. Del 1.
Indeholder reklame for Kids-world.dk
Næsten som planlagt.
Allerede i oktober planlagde vi sommerferien 2020 og aldrig har en ferie været heldigere planlagt, for vi planlagde nemlig at tage til Island!
Da så Corona holdt sit indtog og verden begyndte at lukke ned, var vi selvfølgelig meget opmærksomme på nyheder vedr. situationen i Island og kunne heldigvis ret hurtigt konstatere, at situationen blev håndteret utroligt godt og således har landet også klaret sig exceptionelt godt gennem krisen.
Vi var da så også så naive, der tilbage i marts og april, at tro på at selvfølgelig kom det da ikke til at vare sommeren over…. vi blev klogere – desværre. Så meget desto gladere blev vi, da vi kunne se, at Island begyndte at åbne igen og sidenhen at vi også ville være velkomne i landet. Sommerferien var reddet!
Der har været lidt ændringer til den oprindelige plan; flyændringer, hotelændringer og ændringer og aflysninger af allerede bestilte udflugter, men i det store hele er turen som vi ønskede den og dybest set er vi jo bare lykkelige over at kunne komme afsted.
Og så afsted.
I forhold til flyturen var vi selvfølgelig lidt spændte. Turen gennem lufthavnen i København gik gnidningsløst, vi var iført mundbind, der var ikke ret meget åbent, men man følte sig forholdvis tryg. Selve flyningen var ikke helt så rar. Det kan i dén grad undre mig, at voksne mennesker ikke kan finde ud af at følge retningsliner, der gælder alle og er for alles bedste! Vi så flere der ikke havde mundbindet over næsen i flyet og endda også et par stykker der åbenbart mente, at mundbindet sad rigtig fint under hagen! Kom nu ind i kampen, for filan! Mor er ikke skuffet, mor er sur!
Vel ankommet til Island gik det til gengæld slag i slag og der var fuldstændig styr på Covid-19 testningen af alle tilrejsende, der ikke havde tilvalgt 14 dages karantæne i stedet. Jeg er allerede blevet testet et par gange i Danmark og her i Island bliver man testet i både hals og næse. Jeg kan godt afsløre, at hals-testen er væsentlig mere behagelig end næse-testen! Av for HELVEDE!!! Forestil dig en spids pind dyppet i syre, der bliver stukket ind i din hjerne gennem næsten. For hede hule da….
Svaret fik vi efter et par timer og vi blev heldigvis (som forventet) frikendt og kunne fortsætte vores rejse.
1. stop på turen
Første stop var en skøn lille hytte, Ásólfsskáli Cottage, med egen hot tub på terrassen på sydkysten ca. 2,5 times kørsel fra Keflavik. Hytten ligger ved en bondegård i utroligt skønne omgivelser med udsigt til både bjerge, kløfter og vandfald. Der kunne vi sagtens bo igen!
Hr. H blev allerede ved indcheckningen venner med gårdens hund Mosi, der helt bestemt syntes de to skulle lege og næste morgen stod den også parat foran stuevinduet, da vi spiste morgenmad. Yngstearvingen kastede hurtigt sin kærlighed på Mosi og kunne næsten ikke vente med at komme tilbage fra udflugterne, for at lege videre.
Lad oplevelserne begynde.
Vi boede i Ásólfsskáli 2 nætter, så på 2. dagen udforskede vi sydkysten. Vi startede fra bunden, så at sige, ved Vik, hvor den sorte strand Reynisfjara ligger. På stranden troner basaltsøjlerne op som et livligt fuglefjeld og det var her, vi så turens første søpapegøje. Der havde jeg svært ved at skjule begejstringen! Mere voksen er jeg åbenbart ikke…
Selvom Island viste sig fra sin flotteste side med høj sol, så blæste det også VIRKELIG meget ved kysten, så allerede her opdagede vi, hvor godt det var at vi havde forberedt en fornuftig lag-på-lag garderobe hjemmefra. Alle var udstyret med varme fleece-trøjer, vind- og vandtætte jakker, ditto overtræksbukser, outdoor-bukser indenunder, huer, vanter og vandrestøvler. Og det var helt perfekt!
Yngstearvingens jakke er en super fed The North Face fra Kids-world.dk, hvor jeg efterhånden rigtig mange gange har handlet, for de har et kæmpe udvalg og en god kundeservice. Lige nu er der ovenikøbet penge at spare på deres udsalg.
Jeg var nok lidt naiv, da vi startede planlægningen af vores tur, for jeg havde hørt, at man godt kunne være heldig at få deciderede sommerdage med varme nok til shorts heroppe, men jeg er rigtig glad for at jeg sidenhen opdagede, at varmt tøj er nødvendigt – uanset hvornår man tager til Island! Og jeg ville faktisk ønske, at jeg havde taget mine sutsko med, for her kan godt blive lidt fodkoldt. Det råd er hermed givet videre!
Efter turen på Reynisfjara strand, tog vi en smule vestpå op ad kysten til Dyrhólaey, hvor der er en virkelig fin udsigt og nogle smukke klippeformationer. Vi kom ikke helt tæt på, for der var også andre ting, vi gerne ville nå. Og det første, det var altså frokost!
Island har, naturligvis, væsentlig færre turister end vanligt og samtidig er der stadig COVID-19 restriktioner, så der er en del steder, der er lukket, men heldigvis var der en restaurant lige ved siden af turens næste attraktion; Skogafoss.
God mad og ømme ben.
Restauranten havde lammeburgere på menuen og selvom jeg normalt ikke er så stor fan af lammekød, så er man jo nødt til at smage “the real deal”, når man er på Island. Og jeg må indrømme at de smagte helt vildt godt!
Skogafoss er et 25 meter bredt og 60 meter højt vandfald og det er fantastisk flot! Og vi skulle naturligvis helt tæt på for at “mærke suset”. Suset var meget vådt, kan jeg godt afsløre og det var også lige præcis her, jeg opdagede at min 25 år gamle Helly Hansen jakke har udtjent sin værnepligt. Den var overhovedet ikke vandtæt mere! ØV!
Heldigvis var der ikke vand involveret i dagens næste punkt, et flyvrag fra ´73, der stadig ligger, hvor det styrtede. Turen dertil virkede overskuelig, det var bare lige 3,5 km’s gang over en øde slette… Jeg mener, hvor hårdt kan det lige være!? Jo altså, i hård blæst kan det faktisk godt blive lidt anstrengende, kan jeg afsløre! Men frem kom vi og fik taget de obligatoriske fotos og så gik turen retur. De sidste 1,5 km retur var benhårde! Man kunne se bilen, men havde absolut ingen fornemmelse af, hvor langt der var endnu – og der var langt! Men tilbage nåede vi…
Jeg vil sige, at det var sjovt at se vraget, men er det ikke godt vejr, så skal man virkelig gerne ville se det, for at det er umagen værd!
På vejen tilbage til hytten fik vi handlet lidt ind og vel “hjemme” igen lavede Hr. H en middag vi aldrig vil glemme! Der var nemlig ingen ovn, og det havde vi ikke lige opdaget, så det blev til grillet kylling, grillede indbagte løgringe og grydestegte fritter… Sidstnævnte behøver vi ikke prøve igen!
Sidste aften i Ásólfsskáli Cottage brugte vi i vores hot tub mens solen ikke gik rigtig ned.
Turen går videre, følg med her.
Del 2- Island – mellem klippesprækker og gyldne vandfald.
Du kan sagtens følge min blog via de sociale medier, men er du tilmeldt, så får du direkte besked med det samme.