Dannelsesrejse Frankrig Drenge
Mest hverdag,  Rejseliv

Dannelsesrejse i børnehøjde

Dannelsesrejse – en familietradition

Dengang vores nu 14-årige søn nærmede sig 10 år, besluttede vi os for at indføre en tradition i familien. Vi har altid rejst meget, også med børnene. Men det har ofte været de samme steder og vi synes, det er vigtigt, at de ser og oplever hvordan mennesker i andre dele af verdenen bor og lever. At det er en del af almen dannelse at lære, at se ud over egen næsetip og lære at forstå andre kulturer. Derfor indførte vi begrebet 10-års rejser. Egentlig er en “dannelsesrejse” traditionelt set en længere tur, hvor man rejser ud for at lære og opleve, men det må de vente med til de bliver lidt ældre, vi vil bare gerne lade dem dufte friheden og smage på andre steder, hvor man måske ikke lige kommer hen ellers.

Vi lagde nogle “ground-rules” for turen, men ellers har de helt selv fået lov at bestemme, hvortil de gerne ville. Det skal være indenfor en flyvetid på max. 5-6 timer, det skal kunne gøres på 5-7 dage og det skal være et sted, hvor vi ikke har været tidligere. Og så meget gerne et sted, hvor man kan tage noget læring med hjem fra. Drengene havde iøvrigt far med og vores datter tager mig på slæb ;-)

Turen går til Island

Ældstearvingen valgte ret hurtigt, at han gerne ville til Island. Han havde hørt om “Den blå lagune” og syntes det lød virkelig spændende med sådan noget naturligt varmt vand. Stedet hvor kontinentalpladerne mødes, fangede også hans opmærksomhed, så der var ingen slinger i valsen, da han skulle vælge.

Kontinentalplader Island Dannelsesrejse

Jeg fik planlagt en 5 dages tur der indeholdt hvalsafari, nordlystur, vulkantur og meget mere – og naturligvis også en tur i “Den blå lagune”. De var afsted i vinterferien, så kufferterne var pakket med flere sæt varmt tøj, huer og handsker, hvilket de i den grad også fik brug for! Ja og så selvfølgelig badetøj…

Geyser Island Dannelsesrejse

 

Iført sælskind og varme støvler

Mellemsten ville ud og køre i hundeslæde! Så der vendte jeg blikket mod Grønland og Kangerlussuaq, hvortil Grønlands Rejsebureau havde en færdig 5 dages rejse pakket med oplevelser. Der var – naturligvis – hundeslædetur, nordlystur, tur til indlandsisen og andre spændende oplevelser. Også her var der indkøbt og pakket varmt tøj og det var helt sikkert også nødvendigt med temperaturer der lå omkring -40 grader celsius.

Hundeslæde Grønland Dannelsesrejse

Begge drengene – og Hr. H – havde nogle helt forrygende ture, hvor de helt sikkert fik sig nogle kæmpe oplevelser for både sind og smagsløg. Det er oplevelser for livet og de taler stadig jævnligt om alt det de oplevede på deres rejser.

Sælskindstøj Grønland Hundeslædetur Dannelsesrejse

 

Nordlys Grønland Dannelsesrejse

 

Vulkaner, ruiner og pizza

Yngsten er lige fyldt 9 år og derfor har vi gennem noget tid set på rejser efter hendes ønske. Jeg personligt synes, at både Island og Grønland kunne være vildt spændende og har også kigget på glasigloer i Finland. Jeg indrømmer blankt, at jeg er vildt misundelig over ikke at have set nordlys! Men hun har faktisk været ret klar i spyttet, siden hun var med skolen på Sagnlandet Lejre i 0. klasse. Det fangede i dén grad hendes interesse og siden har udgravninger og arkæologi være en stor interesse for hende. Så da hun kort tid efter så en udsendelse på tv om Pompeji, var der ingen tvivl om hendes ønske til en 10-års turen. Hun vil ned og se Vesuv og Pompeji! Og det må vel i dén grad siges at være et sted, hvortil dannelsesrejser gennem flere hundrede år har været foretaget!

Så jeg har søgt på rejser og i vinterferien fik vi så også bestilt en tur dertil i forsommeren. Vi skal se alle de spændende udgravninger, nyde det smukke italienske landskab og meget mere. Hovedpersonen ville også gerne lige høre om jeg troede, at man kan få pizza dernede, så det har jeg fuldstændigt skråsikkert fortalt hende, at det kan hun selvfølgelig! Det er jo godt at vide, hvad man kan forvente på det gastronomiske niveau også!

Pizza Bologna Italien

 

Oplevelser for livet

Vi er rigtig glade for vores beslutning om at have indført disse rejser, for vi kan se og høre, hvor meget de giver børnene. Selvom det ikke er rejser til Borneos jungle eller Perus inkatempler, så er det alligevel en anderledes oplevelse, når man kun er 10 år (eller i 40’erne…). Det er helt sikkert noget, de vil kunne huske i rigtig mange år og jeg er sikker på at oplevelsen bliver lige så stor, omend noget varmere, når yndlingspigen og undertegnede tager på dannelsesrejse til Italien i 2019.

Ældstearvingen fylder i øvrigt 15 til januar og har gennem længere tid forsøgt at overtale os til at det da også måtte udløse en tur, men jeg tror nu nok, at vi venter til vi kan lave en 18 års tur istedet. Så kan den blive med både mor og far.Du kan sagtens følge min blog via de sociale medier, men er du tilmeldt, så får du direkte besked med det samme.


Leave a Reply