Rejseliv

10 tips til den gode bilferie med børn – eller uden.

Indeholder reklamelinks

Bilferie med børn

Ferien står for døren og dermed er der mange, som planlægger at komme lidt væk hjemmefra. Vi har, siden vi fik børn, kørt på bilferie rigtig mange gange. Vi boede i Frankrig, da vores datter blev født og har derfor kørt ruten Frankrig-Danmark rigtig mange gange.

Erfaring på den hårde måde

Første gang vi kørte med alle børnene, var vores datter bare 2 mdr. og vi skulle til Danmark på juleferie. Vi havde booket en overnatning undervejs, da sådan en bette størrelse ikke skal sidde i autostol for længe ad gangen. Vi havde dog ikke i vores vildeste fantasi forudset, hvor meget behov vi faktisk ville få for den booking!

Vi boede i Chartres, 90 km syd-vest for Paris og da vi kørte derfra, var vejret vinteragtigt, men pænt. Vi vidste, at det ville tage os omkring 7-8 timer at køre til Køln, hvor vi skulle overnatte. Derfra ville det tage godt det samme at køre til Danmark. Vi havde naturligvis tjekket vejrudsigter. Hvad vi ikke havde forudset, var ikke at det ville begynde at sne, men hvor meget det ville sne! Og det kom hurtigere end ventet! Allerede efter en times kørsel, da vi var knap forbi Paris, begyndte det at sne. Og det blev hurtigt til decideret snestorm.  

Halvvejs til Køln kunne man faktisk ikke se, hvad der var kørebane og hvad der var rabat længere! Det tog os 14 timer at at komme til Køln og lige så længe om at køre resten af vejen. Det var på alle måder en frygtelig køretur!

Ikke igen!

Julen efter bestilte vi flybilletter, men ak, vi nåede kun lige knap til luftehavnen. Der tikkede så en besked ind, om at al flyvning var indstillet. Så endnu engang kørte vi til Danmark i snestorm. Det er på ingen måder en oplevelse vi har behov for at gøre en 3. gang!

Bilferie med børn

Bortset fra det, så er bilferie en super måde at komme rundt på med hele familien. Vi har været gennem Europa på kryds og tværs en del gange efterhånden og nyder friheden i selv at køre. Hvis bilen i øvrigt er stor nok, kan man smide alt det ind, man har behov for uden at skulle tænke i antal bagage og hvor meget det vejer, så barnevogn, rejseseng osv., er super nemt at have med. Man kan også holde alle de pauser, man har behov for undervejs, så ingen bliver alt for trætte og umulige af at sidde ned for længe.

Pyrenæerne bilferie

Planlæg, planlæg, planlæg!

Vores erfaring er, at hvis man planlægger og sætter sig ind i tingene, så bliver det hele både sjovere og nemmere. H, så her er 10 tips til bilferien:

 1. Sørg for at bilen er i orden.

  Det er rigtig kedeligt, at ende på en tilfældig landevej et sted og ikke kunne komme videre fordi oliefilteret eller kileremmen burde have været skiftet! Især når man har børn med.

 2. Pak fornuftigt.

  Har man ingen mellemstop, kan det være fint at hver person har egen taske, men skal man have mange stop undervejs, er det en rigtig god idé at pakke pr. stop istedet for pr. person. På den måde skal man ikke igennem 10 tasker for at finde rent undertøj til alle, inden man skal videre. Find masser af rejsetasker hos Rejsegear.dk

 3. Pak i bløde tasker.

  Kufferter er gode til flyrejser, men hvis man skal pakke et bagagerum effektivt, er bløde tasker gode, for de er mere fleksible.

 4. Afgør på forhånd om der skal chances eller bookes hjemmefra.

  Jeg har tidligere rejst lidt rundt på må og få og fundet den overnatning, der nu lige var mulig, men det har jeg ikke lyst til med børn. Jeg kan næsten ikke forestille mig en værre ferie, end at stå med 3 mindre børn og mangle overnatning. Så vi booker altid hotel, lejlighed, B&B osv. hjemmefra. Vi bruger både de store bookingsider som Booking.com og Hotels.com, men booker også lokalt på hoteller, hvis der er noget særligt vi gerne vil. 

  Pointen er, at vi altid er sikre på, hvor vi skal overnatte. Det er nemt at booke hjemmefra og rigtig mange steder kan man faktisk aflyse reservationen helt op til dagen før aftalt ankomst, uden at skulle betale gebyr. Det kan godt betale sig at bruge netop det som et søgekriterie på bookingsiderne.

 5. Planlæg rejsetidspunket.

  Og med det mener jeg ikke kun hvilke datoer, man vil rejse. Når vi har en måske 12-13 timer lang tur foran os, kører vi altid meget tidligt om morgenen. Gerne ved 3-4 tiden. På den måde når vi forbi Hamborg inden myldretidstrafikken starter og børnene sover gerne de første 4-5 timer af turen. Så passer det med, at vi kan tage den første pause et sted, hvor vi samtidig kan spise morgenmad. Vi har altid et par boller med i bilen også, hvis nogen skulle blive småsultne inden, men planen passer som regel ret godt på den måde. Samtidig betyder det også, at vi ikke ankommer til destinationen alt for sent og kan nå et godt måltid og en gåtur inden det bliver alt for sent.

  Det kan også betale sig, at overveje hvilke dage man vil køre, da der f.eks. ikke må køre lastbiler på de tyske motorveje om søndagen. Det letter trafikken en del!

 6. In-car rejsesæt er uundværligt!

  Især, når man rejser med børn. Vi har gerne en køleboks med 12V-stik sluttet til i bagagerummet, så vi kan få friske kolde drikkevarer undervejs. Det er bare ikke ret interessant at sidde og spytte i den samme lunkne flaske hele vejen til Alsace, så vi bytter ud med koldt undervejs.

  En god snack boks er også en god idé. Ikke noget der fedter og krummer for meget, men gerne både lidt salt, sødt, knasende og blødt. Vores børn kan rigtig godt lide “sundt” slik som mandler, tørret frugt osv., men det er også en god idé med lidt brød, som kan fylde en sulten mave indtil man når sit spise-stop. Jeg laver nu også ofte en lille slikpose til dem hver, det synes de nemlig er rigtig hyggeligt og vi har heldigvis ikke børn, der får sukker-chok.

  Husk også en rulle affaldsposer, en rulle toiletpapir (det er ikke altid rastepladserne er fyldt op for nyligt) og en pakke vådservietter.

 7. Let me entertain you

  Vi købte allerede for en del år siden en DVD-afspiller med to skærme til bilen og dem har vi haft stor glæde af. Så vi har gerne en lille mappe med et par film hvert barn har valgt (for prøv lige at få en 15-årig dreng og en 9-årig pige til at blive enige om filmvalg!), så de skiftes til at vælge. Høretelefoner dertil er rigtig rart for os, der sidder på forsædet.

  De har også gerne deres iPads med og de har vel efterhånden overtaget behovet for DVD-afspilleren, men det er vist en smagssag. Vi har ikke som sådan regler for brug af iPads i bilen, men sørger for at der lægges pauser ind, så de ikke bliver helt skæve i hovederne.

  Jeg har en skuffe herhjemme, som jeg fylder småting i, når jeg lige falder over dem i butikkerne; f.eks. små opgavebøger og små LEGO- eller Playmobilsæt. Så nupper jeg et par stykker med, så der kan hives lidt overraskelser frem, hvis turen bliver for kedelig. Og ellers leger vi “Gæt et dyr”, “Hvem ser først noget rødt”, “ord-association” osv., læser blade og bøger.

 8. Hold pauser.

  Lad være med at tænke, at man lige kan vente til næste rasteplads, hvis nogen skal tisse. På f.eks. autobahnen i Tyskland kan det hurtigt blive et kapløb med tiden faktisk at nå frem uden uheld. Hold pauser med nogle timers mellemrum og sørg for at alle tisser af – også selv de “ikke skal”. Der går som regel ikke længe, før de alligevel skulle…
  På en del rastepladser i Tyskland er der gode legepladser og en halv time på sådan en, kan være givet rigtig godt ud. Uroen kommer ud af kroppen og alle får lidt luft.

  En del af de tyske rastepladser drives af Serways. På deres hjemmeside Serways.de kan man lægge sin rute ind og se faciliteterne på de rastepladser man kommer forbi og på den måde planlægge sig til stop på børnevenlige rastepladser.

 9. Inddrag børnene.

  Ligesåvel som jeg elsker planlægningsdelen af ferien, så kan vores børn faktisk også godt lide at vide på forhånd, hvad de kan vente sig. Så udover at tale om turen inden, kan man også lave et kort, så de kan følge med på ruten, man kan forberede sig lidt, så man kan fortælle undervejs om de byer eller seværdigheder man kører forbi eller man kan holde dem opdateret på planerne i løbet af turen, så de f.eks. ved at “om 1 time skal vi sejle med en færge”, “Nu er vi halvvejs”, “Om lidt kører vi ind i Luxembourg, der bor ca 1/2 million mennesker”, osv. På den måde kan de både følge med og måske endda blive lidt klogere. Og hvem ved, måske kan de voksne også selv blive lidt klogere!

  Vores mellemste var knap 4 år, da vi flyttede til Frankrig. Vi kørte derned og det var de to ældstes første rigtig lange biltur. Mellemsten havde sovet et par timer, men vågnede lige da vi kørte over grænsen til Luxembourg. Hr. H., som har boet i Luxembourg, fortalte at nu var vi der, hvortil mellemsten svarede helt tørt: “Så må vi huske at kigge efter prærieulve!” Siden har vi fået lært ham, at det nok ikke er der, vi finder flest prærieulve.

 10. Sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed.

  Uanset om man rejser med eller uden børn skal man selvfølgelig rejse så sikkert som muligt. Man skal huske nødvendige papirer, kort og pas, man skal have styr på hvad der SKAL være i bilen ved kørsel i andre lande. I Frankrig er det f.eks. lovpligtigt at have gule veste til alle i bilen og alko-målere i bilen. Man skal også huske sin registreringsattest.

  Vi har altid, når vi er på bilferie med børn, en seddel i handskerummet, der giver vores forældre fuldmagt til at tage børnene med til Danmark, såfremt Hr. H. og jeg skulle blive skadet eller ligefrem dræbt i en ulykke under ferien. Der står naturligvis også deres kontaktoplysninger på papiret. Vi blev anbefalet netop dette papir, da vi boede i Frankrig, fordi det kan være besværligt for pårørende, at få lov at tage børnene med ud af landet og de derfor kan risikere istedet at blive overgivet til landets børneforsorg. Og det vil vi gerne undgå.

  Advarselstrekant siger sig selv og en brandslukker og førstehjælpskasse er også en god idé at have i bilen.

God tur!

Rigtig god bilferie – med eller uden børn. Og husk, at når man først er fremme ved slutdestinationen, så er det meget sjovere at tage de små veje!

Bilferie med børn Frankrig


Du kan sagtens følge min blog via de sociale medier, men er du tilmeldt, så får du direkte besked med det samme.


Leave a Reply