Mest hverdag

Giv blod

Hvorfor skal jeg give blod? Det gør da ondt at blive stukket, det vil jeg ikke!
Ja, det gør LIDT ondt, men kun selve stikket. Det er ikke ligefrem behageligt, men så er det altså heller ikke værre! Og ja, du skal selvfølgelig give blod, hvis du overhovedet kan.

Hvorfor?
Fordi det kan betyde liv eller død. Helt enkelt. Blodbankerne i Danmark har altid brug for donorer.

Jamen, jeg har den mest almindelige blodtype, så det har de vel masser af?
Uanset hvilket blodtype du har, har blodbankerne brug for det. En enkelt type, 0 Rhesus negativ, kan bruges til alle, men det er også den mindst almindelige type, så der er faktisk ingen undskyldning! Det er nemlig af yderste vigtighed, at det blod der bruges er kompatibelt med modtageren og derfor er det så vigtigt at have det rigtige til rådighed.

Hvad bliver blodet brugt til?
Der er flere anvendelsesområder. Den mest indlysende er vel nok blodtransfusion ifm ulykker, men også kræftpatienter, hjerte- og lungepatienter har brug for det. Dertil kommer behovet ved operationer, ved kritiske fødsler og meget andet.

Vi har selv i familien stået i en situation, hvor donorblod pludseligt blev essentielt. Vores mellemste barn var meget syg ved fødslen. Han havde AB0-immunisering, hvilket meget kort fortalt betyder at mit blod under graviditeten dannede antistoffer mod hans og dermed bekæmpede de røde blodlegemer i hans blod. Det gjorde ham meget syg med gulsot efter fødslen og 4 dage gammel var hans værdier så høje, at lægerne frygtede overhængende fare for varige hjerneskader. Der blev derfor tilkaldt ambulance, så han kunne blive overflyttet til Rigshospitalet for at få udskiftet alt sit blod. Vi var heldige og undgik i sidste øjeblik, men det kunne nemt være blevet virkelighed. Og jeg har aldrig, hverken før eller siden, været så bange, som jeg var den dag.
Så der er mange anvendelser for donorblodet og det ER nødvendigt, at der er adgang til det. Bydende nødvendigt!

Hvis du ikke allerede er bloddonor, er sund og rask, og bare ikke lige har fået meldt dig, så gør det nu! Jeg blev tappet i dag og det tog lige nøjagtigt 7 minutter! Så tiden burde alle kunne finde. Mod behøver man altså ikke ret meget af – siger hende der dybest set ikke er ret vild med nåle. Så på med “nu gør jeg det”-hatten og tryk på linket NU! Det koster dig ikke andet end lidt tid og blod og til gengæld redder du liv! Det er da en ret god byttehandel – også karmawise ;-)

TILMELD DIG HER

GivBlod’s hjemmeside kan du læse meget mere OG tilmelde dig, så tryk, tryk, tryk på linket og giv dig selv en god mavefornemmelse.

givblod
Du kan sagtens følge min blog via de sociale medier, men er du tilmeldt, så får du direkte besked med det samme.


Leave a Reply