Mest hverdag

Det der med mandelgaver…

Hvert år til jul kan man i medierne høre og læse adskillige eksperter udtale sig for og imod at snyde med mandlen i ris a la manden eller risengrøden, så børnene er sikre på at få en mandelgave. Argumenterne både for og imod er mange, men i korte træk lyder de hhv. som følger; Lad dog børnene, det behøver ikke være juleaften, de skal lære at tabe eller, på modsatte front; Nej, de må sandelig lære, at man ikke altid kan vinde!

Da vores børn var helt små, talte vi lidt om hvordan vi ville gøre. Vores børn var de eneste små i familien, så der var rimeligt frit slag. Egentlig tror jeg nok, at vi engang syntes at det skulle gå rigtig for sig med kun een mandel, men i praksis har det aldrig været rigtig vigtigt for os. Der har således været år hvor alle børn har fået, primært fordi Oldemor synes at det ville være frygteligt synd, at de ikke fik, og andre år har der kun være een i hele portionen. Og begge dele har faktisk virket! Det vigtige er faktisk bare, at reglerne for årets mandeljagt er udstukket på forhånd, så alle ved hvad de kan forvente. I år holdt vi jul med blandt andre Oldemor og ja, der var 4 mandler og de 3 røg i børnenes skåle og vi havde faktisk ret meget sjov med det allerede inden, netop fordi børnene også synes det er lidt sjovt, at det ellers er “synd” for dem ifølge Oldemor. Men samtidig må jeg sige, at de andre år, hvor der ikke nødvendigvis har været børnemandler, har været fine også og uden gråd og tænders gnidsel. Og vigtigst af det hele; ingen børn har lidt overlast eller fået traumer! Hverken af at have fået med snyd eller ikke have fået, fordi der kun var een.

Diskussionerne er der hver år; kan man bilde børnene ind at julemanden findes, uden at give dem carte blanche til at lyve i al fremtid, må man snyde med mandlen og dermed lære dem særregler, osv., osv. Min holdning!? Gør dog det, som passer bedst ind i jeres familie! Vi forældre kender vores børn bedst, og juletraditioner der udføres med kærlighed og omtanke kan aldrig være helt galt afmarcheret. Vi bliver tudet ørerne fulde af eksperter, der mener vidt forskellige ting og er man ikke usikker på sin forældrerolle i forvejen, kan man da hurtigt blive det. Så stop dog og nyd julen istedet. Børn, der får kærlighed og lærer at være en del af et kærligt fællesskab med både gensidigt hensyn og omtanke, skal nok klare det fint uanset om de får den mandel eller ej! Børn ER faktisk ret seje og kan meget mere end vi tror!

Glædelig jul!Du kan sagtens følge min blog via de sociale medier, men er du tilmeldt, så får du direkte besked med det samme.


Leave a Reply