Mest hverdag, Uden mad og drikke..

Chili con carne – i luksusudgave

Nemt og meget lækkert

Chili con carne er et stort hit herhjemme og vi laver det forholdsvis ofte. Til daglig er det dog i versionen med hakket oksekød.

Skal det være ekstra godt og tiden er til det, kan jeg dog kun anbefale, at man prøver at lave den på skært oksekød istedet. Oplevelsen bliver en helt anden og det er i dén grad ventetiden værd!

rawit chili

Chili con carne

Antal: 10 pers

Ingredienser

  • 2-2,5 kg okseklump
  • 3-4 stk løg finthakket
  • 1 ds mørk øl
  • 0,5 dl æblecidereddike
  • 2 ds hakkede tomater
  • 2-5 stk rawitchili Stærkere eller mildere chili kan selvfølgelig bruges
  • 2-3 spsk syltede jalapenos
  • 2,5 spsk brun farin
  • 1 stor ds tomatpuré
  • 3 ds kidneybønner i lage
  • 2 ds kidneybønner i chilisauce
  • 50 gr mørk chokoladen min. 80%
  • 2-3 spsk stødt spidskommen
  • 2-3 spsk paprika
  • Salt/peber

Sådan gør du

  • Okseklumpen skæres i mindre stykker og evt. sener og fedt fjernes
    skært oksekød
  • Brun kødet, gerne af flere omgange, så det bliver stegt godt af. Læg det stegte kød fra.
  • Steg løgene i gryden ved middelvarme. De skal ikke tage farve, blot steges klare.
    hakket løg
  • Læg kødet tilbage i gryden og bland med løg
    stegt kød og løg
  • Tilsæt æblecidereddike og øl og lad småkoge i 10 minutter. Skum gerne af undervejs, hvis der samler sig noget på toppen.
  • Tilsæt tomat, tomatpuré, chili og sukker. Jeg foretrækker at chilierne er i halve, uden kerner, da de så kan tages op, hvis retten bliver bliver stærkere end ønsket. Og så hellere for lidt end for meget til at starte med, der kan samles til mange gange undervejs.
  • Kog retten op, skru ned og lad retten simre i 1/2-1 time. Derefter stilles den i ovnen med låg på, ved 125 grader i 5-6 timer. 
    chili
  • Hold øje undervejs og tilsæt evt. lidt væske, hvis den koger tør. (Det har jeg nu ikke oplevet...)
  • Stil gryden koldt til næste dag.
  • Stil igen gryden med låg på i ovnen ved 125 grader i 3-4 timer. Hold øje undervejs.
  • Kødet burde nu være mørt, hvis ikke, giver du det bare længere tid - det kommer!
  • Tag gryden på komfuret og rør rundt med en grydeske. Mas gerne kødet lidt op ad kanterne, det burde næsten falde fra hinanden af sig selv og det er det, vi vil have!
  • Tilsæt bønner, chokolade, spidskommen og paprika. Smag til med salt og peber. Tilsæt gerne mere chili, hvis det ønskes.
    chili
  • Lad retten koge sammen og derefter simre. Den bliver kun bedre af at få lang tid!
  • Smag til igen og servér med f.eks. ris, cremefraiche, salsa, nachos, hakket chili, koriander eller hvad du ønsker.
  • Velbekomme - jeg lover, den er ventetiden værd!

Noter

I denne udgave er der brugt Rawit chilier, 4,5 stk uden kerner. Det giver en chili, der kan spises af de fleste, men som stadig kan mærkes. Man kan naturligvis bruge lige præcis den styrke og mængde, man ønsker. Jeg tilsætter chilierne i halve, for så kan de nemlig fiskes op igen, hvis det pludselig ikke skal være stærkere.

Serveringsforslag

Vi varierer tilbehøret, når vi spiser chili con carne. Der er gerne til to dage, så den første dag spiser vi det med hjemmerørt guacamole, creme fraiche, revet ost og frisk chili. På 2. dagen koger vi en gryde ris for at “spæde lidt op”.

Denne chili con carne er mere “sammenhængende” end en, som er lavet på hakkekød og den vil derfor også være rigtig god i tasos, både hårde og bløde, eller tortillas.

Prøv også lækre mexikanske nachos med kylling.



Du kan sagtens følge min blog via de sociale medier, men er du tilmeldt, så får du direkte besked med det samme.


Skriv et svar