Jul,  Mest hverdag

Findes julemanden, Mor?

Nissedør drillenissens hjem julemanden

Findes Julemanden, Mor?

Mon ikke de fleste mødre, har fået det spørgsmål een eller flere gange? Jeg har i hvertfald. Og egentlig vil jeg allerhelst bare svare, at selvfølgelig gør han det. Ikke fordi jeg ønsker at lyve for mine børn eller lære dem, at nogle løgne er ok, mens andre ikke er, men ganske enkelt fordi jeg simpelthen synes, at julebarnetroen er noget af det hyggeligste, der findes.

Vores børn har alle tre troet på både Julemanden og på nisser og vi har leget med og har haft det herligt med det. F.eks. dengang drengene var 3-4 år gamle og de så en nissehue ude i haven og skyndte sig at fortælle Farfar, at han var gået glip af at se Julemanden, da han kom tilbage fra toiletbesøget. Eller når mælken pludselig har været blå, når risengrøden, som blev stillet op på loftet, var spist næste morgen og når den tomme pakkekalender pludselig var fyldt om morgenen den 1. december.

Der har været mange løjer og der var i flere år INGEN tvivl om, at både Julemanden og nisserne selvfølgelig findes.

Når troen brister

For 4 år siden, netop i disse dage, skete der dog noget, som fik os til at ændre vores tilgang til nissesjov i forhold til lillesøster. Mellemsten kom hjem fra skole flere dage i træk og var ked af det og det eneste vi kunne få ud af ham var, at de andre kaldte ham for løgner. Han var 8 år og gik i 2. klasse. Ret lille endnu, hvis du spørger mig. Men så en dag fortalte han, en aften lige inden sengetid, hvad det egentlig handlede om; Han VIDSTE, at nisser fandtes og det holdt han på, når de andre i klassen sagde at det ikke passede. Mellemsten er på ingen måde en slagsbror, men lige præcis dette var han næsten kommet i slåskamp for, for ingen skulle kalde ham løgner! Og han bare græd, da han fortalte os det…

Forældreråd i køkkenet, what to do? Hvem kan bære at se sit barn sådan? Ikke os, i hvert tilfælde. Så vi blev enige om, at vi var NØDT til at fortælle ham, hvordan det egentlig hang sammen. Så der, på badeværelset, d. 4 december lige inden sengetid, fortalte vi ham, at det var os, der laver løjer. At det var en leg vi legede og at der, så vidt vi ved, ikke findes rigtige nisser.

Suk hjerte, brist ikke…

Hans verden kollapsede der, på toilettet. Han brød helt sammen. Og ikke, som man skulle tro, fordi der ikke findes nisser, men fordi “Mor, så har de jo ret, jeg er en løgner! I har fået mig til at lyve!” >> hjerte i tusind stykker<< Og han hulkede og så blev han vred. Rigtigt, rigtig vred! Over skuffelsen om sandheden, men især fordi han følte, vi havde bedraget ham og han dermed også var en løgner. Jamen, jeg kan slet ikke beskrive, hvordan det var at stå i den storm lige der. SÅ forfærdeligt!

Han var vred på os det meste af december og havde mere end svært ved at tilgive os, samtidig med at det, for ham, var et stort tab, at nisserne ikke var virkelige. Og det var der vi besluttede, at lillesøster skulle have lov at opleve magien, men hun skulle samtidig have en fornemmelse af, at det bare er en leg. Dén situation skulle vi ALDRIG stå i igen!

Det skal være sjovt for alle

Nu er lillesøster 8 år og har troet på både nisser og Julemanden, men der har været væsentlig flere blink med øjet og “smuttere”, så der altid har været den der lille “ahhh, er det virkelig nisser, eller er det bare mor og far” og det har virket. Hun balancerer på kanten mellem at tro og at vide, og bruger det hun synes bedst om lige her og nu. Magien har været intakt og det samme har tilliden. Mellemsten VIL gerne stadig tro, så vi har stadig nissedør, farver mælken blå og hælder ris på gulvet, men det er mere en leg, hvor de glæder sig til at se, hvad “nissen” mon nu finder på af løjer og sådan fungerer det faktisk perfekt. Vi har fundet et leje med drillerier, hvor alle føler sig med på en god måde.

Og, nå ja, så har de selvfølgelig alle 3 fået at vide, at man aldrig afslører for “ægte troende” at det bare er en leg. For de der har magien intakt, skal selvfølgelig have lov at beholde den.Du kan sagtens følge min blog via de sociale medier, men er du tilmeldt, så får du direkte besked med det samme.


Leave a Reply